Het is bijzonder dat er in Drenthe nog één van de laatste werkplaatsen is voor ambachtelijk keramisch werk! 

In de jaren ´60 van de vorige eeuw verhuisde de fabriek van Goedewaagen van Gouda naar Nieuw Buinen. Na decennia lang haar ovens gestookt te hebben op Drentse turf en de uitbreidingsmogelijkheden voor het werk in het westen waren uitgeput, was de keuze voor Drenthe eenvoudig. De beschikbaarheid van interessante investeringssubsidies, werkwilligen en de beschikbaarheid van aardgas gaven de doorslag. Yvonne ontmoette de vorige directeur, die haar uitnodigde te solliciteren met haar ervaring in internationale marketing en sales. Zij raakte verknocht aan de unieke producten van Royal Goedewaagen, maar vooral ook voor de zorgvuldige en liefdevolle ambachtelijkheid van het bedrijf. 

Het leeuwendeel van de productie omvat tegenwoordig speciale opdrachten voor bedrijven. Echt handwerk is te vaak duur voor de particuliere markt, maar bedrijven willen graag unieke producten als relatiegeschenken. Voor een grote opdracht voor Heineken werd personeel gezocht in heel Nederland om de bestelling op tijd te kunnen leveren. Twee jaar gelden heeft Royal Goedewaagen ook de tegelfabriek Albarello in Friesland overgenomen. Daar worden onder andere de tegels gebakken voor de restauratie van het Rijksmuseum en de Beurs van Berlage. De inzet is om kwaliteit te leveren waarbij de opdrachtgever het verschil niet kan zien tussen de originele tegels en de nieuwe. 

Nieuwe lichtingen schilders en mallenmakers worden in het bedrijf zelf opgeleid in een meester-gezel verhouding. Niet alle werknemers hebben  formele diploma´s en zijn soms niet altijd in staat het werktempo van moderne bedrijven bij te houden, maar kunnen zich hier ontwikkelen tot vakmensen die met trots terug kunnen kijken op het werk van hun handen. 

Er zal altijd plaats zijn voor ambachtelijke producten, hoe snel de technologie en moderne productiemethoden zich ook ontwikkelen. Naast het museum voor plateel schilderen en keramische kunst in het pand in Nieuw Buinen, heeft Royal Goedewaagen ook een pand geopend in Bourtange. Naast een verkooppunt, is hier ook een workshop voor plateel schilderen en een tearoom, annex Bed & Breakfast. Een nieuwe plek voor de verder branding van dit unieke product. Het schept ook nieuwe kansen voor de zich steeds verder ontwikkelende markt van toerisme en souvenirs. Er is rommel  genoeg op die markt, steeds meer zoekt men unieke producten met een boeiend verhaal.

In de fabriek is tevens het Keramisch Museum Goedewaagen gevestigd, waar  een collectie van circa 4000 stuks aardewerk ten toon is gesteld, variërend van sieraardewerk tot serviesgoed, van tegel tot tegeltableau en van Goudse pijp tot miniatuurhuisje. Rondleidingen door het museum omvat ook een rondleiding door de fabriek! De rondleidingen zijn telefonisch te boeken via 0599 616 09 of online, bijvoorbeeld via de website van het museum (klik hier).

 

Royal Goedewaagen
Yvonne Kooi
Glaslaan 29 A, 9521 GG Nieuw-Buinen
0599 616 090
info@goedewaagen.nl