Wie bij Francisca binnen loopt, wordt overweldigd door de keur aan uitgestalde poppen. 

De Poppendokter is ooit begonnen als verzamelaar van poppen in klederdracht. Maar zoals bij zoveel verzamelaars, liep dat uit de hand en werd een liefhebberij een beroep met passie. Niet dat ze van het restaureren van poppen kan leven, want de arbeidsintensiviteit is niet in geld om te zetten en anders zou ze niemand kunnen helpen om een geliefde pop tot de vroegere glorie terug te brengen. 

Poppendokters zijn dun gezaaid en beëdigd taxateur kan Francisca niet worden, om de eenvoudige reden dat er geen mogelijkheden zijn om bij iemand in Nederland een opleiding voor restaurateur van poppen, beren en speelgoed te volgen. Ruim zestig jaar verzamelen geeft echter wel veel expertise. Een Poppendokter is zeer veelzijdig bezig, het is niet alleen restaureren en weer in elkaar zetten, maar het is ook pruiken maken, staarten binden en kleding naaien.

Naast particulieren heeft Francisca ook musea onder haar klanten. Ze is inmiddels zo bekend dat zelfs de fabriek van Steiff in Duitsland klanten op haar pad stuurt. Oude catalogi van producenten van poppen en knuffels helpen haar om de juiste keuzes te maken bij de restauratie. Zo veel mogelijk zal ze de poppen herstellen met de originele materialen en technieken, een tijdrovende activiteit. 

Het restaureren van een antiek (1926) paard op wieltjes van de firma Steiff kostte al met al 42 uur; de zoektocht naar materialen maar niet meegerekend. Soms komen er ook heel bijzondere opdrachten langs, zoals een pop van Jumeau, ooit gewonnen op de wereldtentoonstelling in Groningen in 1903. Eenzelfde pop was kort daarvoor in New York geveild voor $ 52.000. Niet dat de klanten daarin geïnteresseerd waren; voor hen was het een dierbare herinnering met grote emotionele waarde, zoals bij de meeste klanten van Francisca.

Restauratie Atelier De Poffer, Poppen- & Berendokter

Zuiderdiep 104, 9571 BE 2e Exloermond

0599 672 082

depoppendokter@hotmail.com